Minden ami ebben a blogban szerepel saját családi gyűjteményünk része! Elsősorban a képregényeket, társasjátékokat és a lemezjátékokat gyűjtjük. De azért sok minden más is előfordulhat ami érdekes, játékos, vicces... A fotókat magam készítettem. Nagyon örülünk ha tetszik a gyűjtemény és visszajársz nézegetni, hozzászólni. Fokozatosan van csak időm lefotózni, feltölteni a dolgokat.

2014. július 28., hétfő

Állat világ játékkártya II.

Állat világ játékkártya

Ez a kártyapakli több mint 50 éves! nagyon szépek a grafikák, a képeknek van egy sajátos szerethető világa. Ismeretterjesztő kártyának szánhatták, de lehet, hogy volt játékszabály hozzá. Egy lap a vaddisznó sajnos hiányzik és persze a használati utasítás is. A korra jellemzőek voltak a sorozatok... Lehet létezett más témában is ilyen kártya..... ha valaki tud erről információt kérem írjon... küldjön képet... .)


Rozsomák vagy farkasborz
Gulo borealis
Rozsomák vagy Farkasborz
Farkával együtt kb. 1 m hosszú. 40-50 cm vállmagasságú, bozontos állat. Földünk északi hegyes tájait lakja. Egerek, lemmingek tömegét fogyasztja, de más állat zsákmányát is szívesen dézsmálja. Erős, szívós, dühös állat, bátran védi magát nagyobb állatokkal szemben is. Az északi népek gyűlölik, mert kunyhóikból elcseni az élelmet és a bőröket. Bundája jó lábtakaró.

Equus caballus
A ló már 5-6 ezer év óta segítőtársa az embernek. Ereje, gyorsasága, értelmessége teszi azzá. Vadlovakból szelídítették, tenyésztették. Igen sok fajtája él ma már mindenütt a házi lónak, ahol ember lakik, dolgozik. Képünk szép, tüzes, nemes paripája az arab telivér.
Vörös róka
Canis vulpes
Vörös róka
Lompos farkával együtt 1000-120 cm a hossza. Hazája egész Európa, Észak- és Nyugat-Ázsia, Észak-Afrika erdős, bokros, nádas vidéke. Földbeásott üregéből esténként jár ki eleségért. A gazda nem haragszik rá, mert az egereket, pockokat irtja, de a vadász annál jobban, mert gyilkosa a nyulaknak, fácánoknak. Óvatos és ügyes. Jól fut, ugrik, kúszik, úszik. Téli bundája keresett cikk.
Jaguár
Panthera onca
Jaguár
A tigrisnél kisebb. Dél-Amerika északi tájainak és Mexikónak legvérengzőbb állata. Nagy erejű, veszélyes rabló. Nehézkesnek, lomhának látszik, pedig gyors, ügyes és pompás úszó. Képünkön az amerikai tapírt - Tapirus terrestrist - esti el.
Farkas
Canis lupus
Farkas
Rokonánál a kutyánál erősebb testalkatú. Hossza farkával együtt 160 cm. Súlya 40 kg. Hazája Európa, Szibéria. A sűrűn lakott helyekről elhúzódik. Hazánkban ma már csak ritkán látható. Nyáron félénk, gyáva, télen, csoportba verődve, az éhségtől vakmerővé válik. Juhnyájakban nagy pusztítást végez. Vérengző

Az Oktatásügyi Minisztérium 224-S/3/1956. sz. alatt engedélyezte.
A játékfelügyelő bizottság 57/3/26. sz. alatt engedélyezte.

www.retrojatekmuzeum.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése