Minden ami ebben a blogban szerepel saját családi gyűjteményünk része! Elsősorban a képregényeket, társasjátékokat és a lemezjátékokat gyűjtjük. De azért sok minden más is előfordulhat ami érdekes, játékos, vicces... A fotókat magam készítettem. Nagyon örülünk ha tetszik a gyűjtemény és visszajársz nézegetni, hozzászólni. Fokozatosan van csak időm lefotózni, feltölteni a dolgokat.

2014. december 26., péntek

Takarékoskodj! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály

Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály



Takarékos okosan! Társasjáték játékszabály


www.retrojatekmuzeum.hu

retro játék
retro társasjáték


8 megjegyzés:

  1. TAKARÉKOSKODJ! c. társasjáték szabályai:

    A játékot 2-6 személy játszhatja

    Tartozékai:
    6 db bábú, 2 db dobókocka, 10 db gépkocsi, 6 db családi ház (3 részből összerakható), 6 db vikendház (2 részből összerakható), 18 db kis sárga zseton, 30 db nagy kék zseton, 6 db családi ház telek-karton (egyforma), 6 db vikendház telek-karton (különböző), 60 db 10.000 Ft-os takarékbetétkönyv, 30 db 20.000 Ft-os takarékbetétkönyv, 20 db 5000- Ft-os gépkocsi nyereménybetétköny, 6 db Gépjárműbiztosítási kötvény (Casco), 6 db Általános Épület és Lakásbiztosítási kötvény, 30 db levél
    100 db 10.000 Ft-os bankjegy, továbbá 60 db 5000 Ft-os bankjegy, 60-60 db 100 Ft-os, 500 Ft-os, 200 Ftos, 1000 Ft-os, 50 Ft-os, bankjegy
    A bankjegyet nevezzük a játékban is forintnak.

    Válasszatok játékvezetőt, aki a pénztárat, a bankjegyeket, takarékbetét könyveket stb. kezeli.
    A játékos két kockával dob, és az 1. sz. mezőről indul el. A nyíl irányában halad körbe-körbe a terepen.
    Minden játékos egy családot képvisel, amelynek teljes jövedelmével gazdálkodik.

    VálaszTörlés
  2. MELLÉKLET:

    A játék-terepen található 1-42. sorszammal ellátott mezők magyarázata.

    1. START Áthaladáskor 10.000 Ft-ot, ha rajta áll meg 20.000 Ft-ot vesz fel játékos a banktól.

    2. TOTÓ Dobj ujral Ha a két kocka összege párosat mutat, szorozd be ezerrel, ha páratlant mutat csak százzal. Ennyit fizet a bank.

    3. TAKARÉKBETÉTKÖNYV Birtokodban lévő összes takarékbetéted után 5% kamatot fizet a bank készpénzben.

    4. CSALÁDI HÁZ Telket vásárolhatsz 80.000.-Ft-ért. Ha újra családi ház mezőnybe lépsz, megkezdheted az építkezést, a telekkártyán feltüntetett szabályok szerint. Egyszerre csak egy szobát építhetsz, a következő szobát csak akkor, ha ismét Családi ház mezőbe lépsz s az előzőleg felépített szobára már nincs adósságot.

    5. LEVÉL
    Levelet kaptál, amely értesíthet kellemesről vagy kellemetlenről. Olvasd el és cselekedj a benne foglaltak szerint.

    6. PILIS
    Vikendház mező. Első rálépéskor megvásárolhatod a banktól a telket 50.000 Ft-ért. Ujabb rálépéskor felépítheted rá az első szobát, majd ha ismét ráléptél, a második helyiséget is felépítheted.

    7. SZTK Kisebb betegség miatt kifrt az orvos. Kétszer kimaradsz a dobásból.

    8. MÁTRA Vikendház mező. Lásd a 6. pontot.

    9. BÉRLAKÁS
    Évi bére 3600.- Ft. Nem kell fizetned, ha épülő családi házadból legalább egy bekötözhető szobád van.

    10. TŰZKÁR
    Gondatlanságod tűzkárt okozott. Családi házadból egy szoba leégett. Ha van felelősségi biztositásod, károd egy részét megtériti az Állami Biztositó. Egy szoba visszaadása ellenében végy fel a banktól 25.000 Forintot, az esetleg fennálló hiteleid levonásával. Ha nincs biztosításod, térítés nélkül kell visszaadnod egy szobát a banknak, s az építkezést újra kezdeni.

    11. CSALÁDI HÁZ Lásd 4. pontot.

    12. KARAMBOL
    Figyelmetlenséged karambolt idézett elő. Nem tartottad be a közlekedés szabályait. Gépkocsid tönkre ment. Károd egy részét megtéríti a biztosító, ha Casco biztosítás birtokában vagy. A bank fizet 40.000 Forintot, a gépkocsi visszaadása ellenében. Ha nincs biztosításod a gépkocsit akkor is vissza kell adnod, kártérítés nélkül.
    Új gépkocsit csak akkór vásárolhatsz, ha ismét a megfelelő mezőbe lépsz, vagy szerencse folytán kerül birtokodba, illetve társaid eladásra felkínálnak.

    13. LEVÉL Lásd 5. pontot.

    14. BNV
    Családoddal együtt jól szórakoztál a Budapesti Nemzetközi Vásáron. Ezer forintodba került. Fizesd be a bankba!

    15. CSALÁDI HÁZ Lásd a 4. pontot.

    16. FELMONDÁS Felmondtad biztositási kötvényeid. Ez bizony könnyelműség volt, amelynek súlyos anyagi következményei lehetnek. A kötvényeket add vissza a banknak.

    17. GÉPKOCSI VÁSÁRLÁS
    Ha van készpénzed, gépkocsit vásárolhatsz a banktól, 62.000 Ft összegben. Ugyanakkor be kell fizetni a bankba a kötelező gépjármü szavatosági, baleset és poggyászbiztositási dijat, 450 Ft-t

    18. BÖRZSÖNY Vikendház mező. Lásd 6. pontot.

    19. LEVÉL Lásd 5. pontot.

    20. GÉPKOCSI NYEREMÉNYBETÉTKÖNYV
    5000-Ft ellenében gépkocsi nyereménybetétkönyvet válthatsz. Szerencsédről alkalom adtán Levél értesít

    VálaszTörlés
  3. 21. ADÓ Fizess, ha van birtokodban:
    gépkocsi után 600.- Ft-ot,
    családi ház és telek után 300.- Ft-ot,
    vikendtelek után 150.-Ft-ot.

    22. IBUSZ
    Külföldi társasutazáson veszel részt az IBUSZ rendezésében. Előlegként 4200 Ft-t fizess be a banknak.

    23. CSALÁDI HÁZ Lásd a 4. pontot.

    24. TAKARÉKBETETKÖNYV Lásd 3. pontot.

    25. BALATON Vikendház mező. Lásd 6. pontot.

    26. LEVÉL Lásd 5. pontot

    27. MOTORKERÉKPÁR TÚRA
    Barátoddal motorkerékpár túrán vettél részt. Útirány: Dunakanyar. Lépj tehát a 32. sz. mezőre.

    28. CASCO Ha van gépkocsid, köss rá biztosítást! Fizess 3000- Ft-ot, melynek ellenében a bank a biztosítási kötvényt kiadja részedre

    29. CSALÁDI HÁZ Lásd a 4. pontot.

    30. GÉPKOCSI VÁSÁRLÁS Lásd 17. pontot.

    31. LOTTÓ Dobj mégegy szer! Ha mindkét kockán azonos szám van, annak ezerszeresét, ha különböző számok, akkor csak százszorosát nyerted.

    32. DUNAKANYAR Vikendház mező. Lásd 6. pontot

    33. BETÖRÉS KÁR Betörtek a lakásodba, károd 3000.- Ft. Ha van lakásbiztosítási kötvényed, károd egy részét megtériti az Állami Biztositó. Végy fel a banktól 2500 Ft-ot. Ha nincs biztostásod, te fizetz a banknak 3000 Ft-ot.

    34. LEVÉL Lásd 5. pontot.

    35. AUTÓKLUB TÚRA Részvételi dij 1500 Ft. Ha van gépkocsid csak 1000.-Ft-ot fizetsz a banknak. A túra alatt kétszer kimaradsz a dobásból, de felvehetsz egy ,,Levelet”

    36. KÜLFÖLDI ÚT Szabadságod külföldön töltöd. Nyaralási költséged 12.800- Ft. Ha van gépkocsid, ezer forinttal kevesebbet fizess be a bankba!

    37. CSALÁDI HÁZ Lásd 4. pontot.

    38. ÉPÜLET- ÉS LAKÁSBIZTOSITÁS
    Ha már épülőben van a családi házad, fizess 100 Ft-ot, melynek ellenében kötvényed a banktól átveheted.

    39. ADÓ Lásd 21. pontot.

    40. LEVÉL Lásd 5. pontot.

    41. GÉPKOCSI NYEREMÉNYBETÉTKÖNYV Lásd 20. pontot.

    42. VELENCE Vikendház mező. Lásd 6. pontot.

    VálaszTörlés
  4. GÉPKOCSIT vehet a játékos a banktól, ha a 17-es vagy a 30-as mezőbe lép. De csakis készpénzért. Hozzájuthat a játékos gépkocsihoz úgy is, hogy gépkocsi nyereménybetétkönyvet vált a 20-as vagy a 41-es mezőbe lépve. Akinek ilyen nyereménybetétkönyv van a birtokában, könnyen nyerhet gépkocsit. Szerencséjéről ,,Levél” értesiti. Vásárolhat továbbá gépkocsit a játékos bár mely más játékostól, akinek a szerencse kettöt hozott, vagy pénzszüke
    miatt kell megválnia gépkocsijától.

    VIKENDHÁZAT építhet a játékos, ha a Pilis, Mátra, Börzsöny, Balaton, Dunakanyar, vagy Velence elnevezésű mezők egyikére lép. Ekkor megvásárolja az azonos nevű vikendtelket a banktól. Épitkezni csak akkor kezdhet

    rá, ha ismét vikend-mezőnybe lép, és készpénze van.
    Minden játékosnak csak egy vikendtelke lehet. Ha a játékos már vásárolt egyet és egy másik vikend-mezőbe lép, az azt jelenti, hogy kibérelte egy szezonra valakinek a telkét, illetve vikendházát, s így köteles a tulajdonosnak
    kifizetni a telken feltüntetett bért. Ha a telek még a bank tulajdonában van, akkor a játékos a bankpénztárba fizet.
    A vikendház két helyiségből áll, két részletben építhető fel, 25.000-25.000 for int befizetése ellenében.

    Családi házat, gépkocsit, vikendtelket és vikend házat eladhatnak egymásnak a játékosok, kivéve, ha az eladónak tartozása áll fenn a bankkal szemben. Ez esetben csak a banknak ajánihatja fel megvételre.

    Ha a játékosok egymásközt bármit adnak-vesznek, a vevő a megvásárolt ingó vagy ingatlan után egységesen 20% illetményt köteles a vételár után a bankpénztárba befizetni. Ez vonatkozik olyan targyakra is, amelyből a sze
    rencse folytán két darabhoz jutott.

    TAKARÉKBETÉTKÖNYVET a játékos bármikor válthat, sőt célszerű is minél több ilyen birtokában lenni, mert sok kamathoz juthat, ha a megfelelő mezőbe lép, vagy ,,Levelet” húz. Pl.: A játékos a 3-as és a 24-es mezőbe lépve a birtokában lévő összes takarékbetétkönyv után 5% kamatot kap készpénzben a banktól.

    BIZTOSITÁSOK. Biztosítást minden játékos köthet, amint gépkocsi tulajdonos lesz, vagy családi ház építésébe kezd. De köteles biztosítási kötvényt váltani, ha a 28-as illetve 38-as mezőbe lép. Természetesen akkor, ha a biztosítandó ingó vagy ingatlan már addigra tulajdo nába került.
    A biztositási kötvények mindaddig a játékos birtokában maradnak, amíg azokat könnyelmű meggondolatianságból fel nem mondja. (PI. 16-os mezőre lép!)

    A 16-os mezőre lépve a játékos birtokában lévő összes kötvényét vissza kell szolgáltatnia a banknak. Új biztosítás kötésére ,,Levél"-ben is kaphat utasitást, vagy az ide vonatkozó mezőkbe lépvén szerezheti vissza kötvényeit.

    A játékos csak olyan utasitásokat kövessen a játékban, amelyek ésszerűen vonatkoznak rá. Pl. 12. mezőny: Karambol, de csak ha gépkocsija van stb.

    Játékból kiesik az, aki rossz pénzbeosztása miatt fizetésképtelenné válik és nem marad tulajdonában olyan ingó vagy ingatlan, amelyet pénzzé tehetne.

    A többi mezővel kapcsolatban a ,Melléklet” utasításai az irányadók.

    Jó mulatást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm!
      Nagyon nagy segítség ez most nekem, hogy itt rábukkantam a szabályokra!

      Törlés
  5. Az szabályos ha az egyik fél enm tud veszteni é svagy fél óráig görgdti a dobokockát és nem dobja el

    VálaszTörlés
  6. Légyszíves valaki letudná fotózni, és feltölteni ide a "levelek"-et. Szükséges lenne!

    VálaszTörlés
  7. Köszi a feltöltést. Nekem is szükséges lenne a levelek szövegére - pontosabban, csak az 1, 10, 27 és 30 számuak hiányoznak...

    VálaszTörlés