Minden ami ebben a blogban szerepel saját családi gyűjteményünk része! Elsősorban a képregényeket, társasjátékokat és a lemezjátékokat gyűjtjük. De azért sok minden más is előfordulhat ami érdekes, játékos, vicces... A fotókat magam készítettem. Nagyon örülünk ha tetszik a gyűjtemény és visszajársz nézegetni, hozzászólni. Fokozatosan van csak időm lefotózni, feltölteni a dolgokat.

2014. június 20., péntek

Magyar népmesék: Róka Koma mesefüzet

Róka koma mesefüzet borító
Eredeti ár: 27,-Ft

Róka Koma mesefüzet hátoldal

Magyar Népmesék: Róka Koma

Egyszer egy éhes róka megleste, hogy az országúton megy tizenkét halas szekér. Egyikről le is kapott jó néhány halat, a másikról is, végül alig győzte hazacipelni a zsákmányt.

Elment a farkas a rókalyukhoz, meg akarta enni a rókát, mivel az már sok borsót tört az orra alá. Hanem ahogy meglátta a rengeteg halat, elhatározta, hogy előbb eltanulja tőle a halászmesterséget.
- Taníts meg engem is, róka komám, hogyan kell halat fogni!
- Jól van, farkas komám, este elmegyünk a Bodrog jegére, ott majd megmondom, mit kell tenned!

Tudta a róka, hogy a farkas az életére tör, ezért ravasz tervet eszelt ki. kis lyukat vágtak a jégen.
- No, farkas koma, dugd csak be a farkad a lékbe! De ki ne húzd, amíg könnyűnek érzed, hadd ragadjon rá minél több hal! - búcsúzott el a róka.

Megvárta a farkas türelmesen, amíg elég nehéznek találta a farkát, de addigra bizony már befagyott a lék, nem engedte el. reggel mentek mosni az asszonyok a patakhoz, meglátták a farkast. Nosza, kapták a sulykot, nekiestek! A farkas éppen hogy csak meg tudta menteni az irháját.

Mikor legközelebb összetalálkozott a két koma, a farkas mérgében rögtön meg akarta enni a rókát. de az rávette, hogy inkább menjenek el a lakodalomba, ahol majd jót mulatnak. beosontak a lakodalmas ház kamrájába, kiadósat lakmároztak a sok finomságból. közben a róka újabb cselt agyalt ki.
- Farkas komám, én igen danolhatnám!

kiült a róka a pince tetejére, ott kezdett el ujjongani. mire a násznép észbe kapott, ő elbújt, így az emberek a farkast érték tetten. gyorsan felkapták, ami a kezük ügyébe került, és úgy kiporolták a farkas bundáját, hogy az alig tudott elmenekülni. 

Félt a farkas, hogy most már csakugyan megeszi a farkas, hacsak a haragját sajnálatra nem tudja fordítani. megforgatta magát a tyúkok itatóvályújában, meghempergett a csepűben. Így feküdt nagy nyögdécseléssel a farkas útjába.
Azt hitte a farkas, hogy a rókának a csontjai állnak ki, úgy helybenhagyták.
- tudod mit, róka komám? Ülj fel a hátamra, hazaviszlek!

Útközben a róka tovább bolondította a hiszékeny farkast.
- Halál ellen tusakodom, farkas komám! Olyan beteg vagyok, hogy rögvest elpusztulok!

Ám, ahogy megérkeztek a rókalyukhoz, a ravaszdi egy szempillantás alatt az üregben termett. A farkas már hiába kapott utána.
- Most már nem tágítok a lyukadtól, amíg ki nem bújsz! Akkor aztán megeszlek!-acsargott a lóvá tett farkas.

Róka koma csak nevetett, hiszen tele volt hallal az odúja. a farkas hamarosan megéhezett, otthagyta a rókalyukat, elindult eleséget keresni. még ma is vándorol, ha meg nem halt.

Vége

Rajzolta: Molnár Péter
A szöveget átdolgozta: Bartók István




www.retrojatekmuzeum.hu

retro mesefüzet




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése