Minden ami ebben a blogban szerepel saját családi gyűjteményünk része! Elsősorban a képregényeket, társasjátékokat és a lemezjátékokat gyűjtjük. De azért sok minden más is előfordulhat ami érdekes, játékos, vicces... A fotókat magam készítettem. Nagyon örülünk ha tetszik a gyűjtemény és visszajársz nézegetni, hozzászólni. Fokozatosan van csak időm lefotózni, feltölteni a dolgokat.

2016. február 5., péntek

Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv


Móra Ferenc Könyvkiadó
1982
100000 példány

Eredeti ára: 29.- Ft


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

A képeket nézegető kisgyerek szereti megmutatni, megnevezni, amit lát. Nagyobb gyerek már arról is szívesen mesél, ami közben önmagáról, saját életéről eszébe jut. A beszélgetéssel szorosabbá válik kapcsolata a megfigyelései, élményei iránt érdeklődő felnőttel, bővülnek ismeretei, fejlődik beszédkészsége, kifejezheti érzelmeit, és szívesebben lapozgatja a képeskönyvet. Így kezdjük olvasóvá nevelni gyermekünket.

Ezt a kisfiút Dávidnak hívják. Óvodás. Kiscsoportos. Mit csinál? Mivel játszik? Mutasd meg a nagy sárga autót! A nagy kék autót! Milyen játékokat látsz még a képen? Mire való a benzinkút? Neked milyen játékaid vannak? Mesélj róluk! Dávid szeret játszani. Szívesen játszol te is magadban?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Itt mit csinál Dávid? Milyen színű építőket rak egymásra? Apukája milyen színű építőt ad neki? Veled is játszik néha az apukád? Mikor? Mit szoktatok játszani? Neked is van építőd? Mit építettél már belőle?

Hol látsz sárga autót? Az apuka ölében ül Dávid kistestvére, Dóri. Mutasd meg Dórit! Dóri még kis bölcsis, nem tud építeni. Te is jársz (jártál) bölcsibe? Neked is van kistestvéred? Mesélj róla!

Dávidnak kockás inge van. Neked milyen inged van? Kinek van még a képen kockás inge? Mutasd meg! Hol látsz könyveket? Vajon kié ez a sok könyv? A te apukád, anyukád szobájában is vannak könyvek?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Együtt van a család. Mutasd meg, a mamát, a papát, Dávidot, Dórit! Mit csinálnak? Miből esznek? Mutasd meg a tányérokat! Vajon mit esznek? Te szereted a húst? A főzeléket? A sütit? Mit mondasz, ha valamit nem szeretnél megenni? Mit szól ilyenkor az anyukád?

Mi van még az asztalon? Mutasd meg! Miért kellenek a poharak? Miért kellenek a poharak? Miért tettek az asztalra virágot? A nagyok késsel és villával esznek. Mutasd meg a kést a mama kezében! Te mivel eszed a húst? A sütit? A levest? Tudsz szépen enni? Dávid éppen elbámészkodott. Veled is előfordul néha?

Dóri mit csinál? Mutasd meg, hol a kanala! Még nem tud egyedül enni, arra vár, hogy a mama etesse. Mit gondolsz, ki terítette meg az asztalt? Te segítesz a terítésnél?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Mutasd meg a mamát! Mit csinál? Mutasd meg a varrógépet! Neked is varrt már anyukád ruhát? És a babádnak? Miért? Játékból varrtál már a babádnak?

A kis bölcsis Jutka a földön játszik. Mutasd meg a Jutkát! Mi van a kezében? Mit csinál? Biztosan ő rakta ki a rongyokat a földre. Mutasd meg a kosarat! Rongyok vannak benne. Te is szeretsz mindenfélét kipakolni? Nem haragszik akkor a mama? Mutasd meg a kilincset! Mi lóg rajta? Van neked is rongybabád?

Egy nagy kislányt is látunk. Julinak hívják. Már iskolás. Hosszú a haja. Mutasd meg Juli copfját! Juli is varr a babának. Mire kell vigyázni, ha tű van a kezükben?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Orsi még kis pólyás. Nemrég született. Egyhónapos. a polyázóasztalon fekszik. Mutasd meg Orsi kezét! Lábát! Mit gondolsz, te is voltál ilyen kis pólyás? Téged is tisztába tett a mamád, amikor még polyás voltál. Orsit megfürösztötte a mamája, és most pelenkázza. Mutasd meg a mamát! Mit csinál Orsi? Mit gondolsz, vajon miért sír? Miért nem mondja meg, hogy mit szeretne?

Mutasd meg a szekrényt! Mi van benne? Neked van szekrényed? Mi van benne?

Orsi mellett áll Zolika, a testvére. Ő már bölcsis. Mit csinál? Mutasd meg a kefét Zolika kezében! Azzal simítja le a mama a kis Orsi haját. Így segít Zolika a mamának. Te hogy szoktál segíteni? Mesélj róla!


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

A mama cumisüvegből ad tejet Orsinak. Orsi azért sírt, mert éhes volt. Most már szép nyugodtan fekszik a mama karján, és szívja a tejecskéjét. Mutasd meg a cumisüveget!

Zolika egy sárga vödörben áll mellette. A sárga vödör Zolika játéka. Mutasd meg a sárga vödröt! Nézd meg, mi van Zoli kezében! Zoli a cumisüveget csak játékból fogja, igaziból pohárból iszik. Neked is volt cumisüveged? Miből gondolod, hogy Zoli szereti a kistestvérét?

Mutasd meg Orsi rácsos ágyát! Miért fektetik a kisgyerekeket rácsos ágyba? Neked milyen ágyad van?

Hol látsz játékokat még a képen? Mutasd meg!


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Ez itt Judit és Viktor. Sétálni készülnek. Judit már nagycsoportos, Viktor a kiscsoportba jár. Te bölcsődébe vagy óvodába jársz? Melyik csoportba? Judit már egyedül öltözik. Mutasd meg Juditot! Mit csinál? Hol a papucsa, amit levetett? Te is be tudod csatolni a cipődet? Viktorra anyu adja fel a sapkát. mutasd meg a játékot Viktor kezében! Biztosan nem akarta abbahagyni a játszást, amikor a mamája szólt neki. Előfordult már veled is? Te fel tudod venni magad a sapkát? Be tudod csukni magad a kabátot? Ha nem sikerül, ki segít neked?

Judit és Viktor minden játékot elrakott, csak a babakocsi maradt elöl. Mutasd meg a babákat a kocsiban! Te vitted már a babádat sétálni?

Hol vannak a gyerekek könyvei? Neked is vannak könyveid?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Itt is egyedül a család. Mutasd meg Juditot! Viktort! A mamát! A papát! Mit csinálnak? Mutasd meg a tévét! Téged ki szokott az ölébe venni? Mire várnak a tévé előtt? Láttad már te is a tévé-macit? Mit csinált akkor a maci? Mit láttál még a tévében? Mesélj róla! A képen este van vagy reggel? Mit csinál Judit és Viktor, amikor vége van az esti mesének? Mit mond a mama vagy a papa? Mutasd meg a lámpát! Milyen színű? Hol látsz még sárga színt a képen? Hol az asztal? Mit látsz rajta? Hol látunk a képen virágot? Mutasd meg, kinek van szemüvege!


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Gábor már iskolás. Tud olvasni, a betűket is ismeri. Mutasd meg a könyvet Gábor előtt. Neked is van nagyobb testvéred? Óvodás? Iskolás? Szoktatok együtt játszani?

Gábor mellett áll Béni, ő még nem tud olvasni, de szeretne. Mutasd meg Bénit! Mit csinál? Te is szoktál cumizni? 

Mutasd meg Gábor ceruzáit! Neked is vannak színeseid? Szeretsz rajzolni? Mit rajzolsz szívesen? Gábor szépen rajzol. Hol látod Gábor rajzait? Mutasd meg! Hol van Gábor lámpája? Miért kell lámpa? Hol vannak Gábor könyvei? Szeretsz könyveket nézegetni? Ki szokott neked felolvasni? Ki szokott neked mesélni? Miről?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Kata és Anita a konyhában segítenek a mamájuknak. Ebédet készítenek. A mama fazékban keveri a levest. Mutasd meg a mamát! A fazekat! A fakanalat a mama kezében! A másik kezével olajat önt a levesbe. Mutasd meg a flakont! A főzelék már fő a lábasban letakarva. Mutasd meg a piros lábast! A fedőt! A lábas és a fazék a tűzhelyen áll. Mutasd meg a tűzhelyet! Anita mosogat, Kati törülgeti a tányérokat. Kötény van előttünk. Mutasd meg Kati kötényét!

Te mosogattál már? Mit segítettél már a konyhában? Főztél már játékból a babáknak? Mesélj róla!

Hol látsz szódásüveget? Tojásokat? Hol van piros palacsintasütő? Milyen a mama ruhája?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

A mama mosógéppel kimosta a szennyes ruhát. Kati és Anita felterítik a tiszta ruhát a szárítora. Mutasd meg a mosógépet! A szárítót!

Anita adogatja a ruhát Katának. Várja, hogy Kata elvegye tőle. Mutasd meg Anita kezét!

Kati egy kis székre állt, hogy magasabb legyen, és felérje a szárítót. Mutasd meg Katit! A ruhát Kati kezében! Mutasd meg a szárítón a piros mintás törülközőt! A barna nadrágot! A te mamád hová teríti a mosott ruhát? Segítettél már ruhát teregetni? Miben segítettél már a mamának?

Ki mossa ki a babák ruháját? Ha kimosod, hová teríted száradni?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Kata és Anita babákkal játszik. Anita babája bölcsőben fekszik. Mutasd meg a bölcsőt! Anitát! Kati a játékmacit fésüli. Mutasd meg Katit! A játékmacit! Hol van Kati babája? Hol látsz még babákat? Mutasd meg a babakocsikat! Hány gyerek van? Számold meg! Hány babakocsi van? Számold meg! Mutasd meg a kocsik kerekeit! Szomorúak vagy vidámak most ezek a gyerekek? Miből gondolod?

Miért olyan szép világos a szoba? Honnan jön a fény? Mutasd meg az ablakot, az ajtót! Mi van az ablakon,hogy szép legyen? Mutasd meg a függönyt! Mi fűti a szobát, ha kint hideg van? Mutasd meg a fűtőtestet! A te babádat (babáidat) hogy hívják? Mit szoktál vele (velük) játszani?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Kati és Anita sétálni ment a mamával. Katin kék csíkos sál van, Anitán piros. Mutasd meg Katit! Anitát! Lehullott faleveleket gyűjtötögettek. Mutasd meg a faleveleket Anita kezében! Milyen színűek a levelek? Mit csinálnak majd a gyerekek a levelekkel? Mit gondolsz, milyen évszak van? Tavasz, nyár, ősz, tél? Miből gondolod? Hátul egy kopár fát látunk, amelyen már egyetlen levél sincs. Megtaláltad? Te is gyűjtöttél már leveleket? Vadgesztenyét? Kivel voltál? A gyerekek Tacskót, a kis kutyát is magukkal vitték. Félsz a kutyáktól? Miért? Hol van Tacskó? Mutasd meg Tacskó fejét! Farkát! Vajon félnek-e ezek a gyerekek Tacskótól? Mit csinál Kati? Neked van kiskutyád? Szeretnél?


Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv

Kata és Anita a fürdőszobában vannak. Kata habos vízben fürdik. Mutasd meg a fürdőkádat! Hol a szappan? Vajon milyen illata lehet? Mutasd meg a szivacsokat! Milyen színűek? Te hol szoktál fürdeni? Szeretsz pancsolni? Milyen játékot viszel a vízbe? ki segít neked a fürdésnél? Mit csinálunk, amikor már tiszták vagyunk, és eleget játszottunk a vízben?

Anita a mosdókagyló mellett áll, biztosan a fogát mossa. Mutasd meg Anitát! A mosdókagylót! Neked milyen színű fogkeféd van? Mikor használod? Mit tesznek rá, hogy szép fehér legyen a fogad? A mosdókagyló felett csapok vannak. Mutasd meg! Miért kellenek csapok? Mi van a polcon? 

Nézz körül és mesélj! leporelló mesekönyv


Írta: B. Méhes Vera
Fotók: Buzási Péter


www.retrojatekmuzeum.hu

retro leporelló mesekönyv
retro mesekönyv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése