Minden ami ebben a blogban szerepel saját családi gyűjteményünk része! Elsősorban a képregényeket, társasjátékokat és a lemezjátékokat gyűjtjük. De azért sok minden más is előfordulhat ami érdekes, játékos, vicces... A fotókat magam készítettem. Nagyon örülünk ha tetszik a gyűjtemény és visszajársz nézegetni, hozzászólni. Fokozatosan van csak időm lefotózni, feltölteni a dolgokat.

2014. december 5., péntek

A bagolyvár és lakói Bölcs Bagoly könyvek

A bagolyvár és lakói Bölcs Bagoly könyvek

Móra Ferenc Ifjúsági kiadó
1983
59000 példány

Eredeti ár: 22,.- Ft


A bagolyvár és lakói Bölcs Bagoly könyvek

Kiss Tamás
A bagolívár és lakói

A Bölcs Bagoly sorozat születésnapját ünnepli, mégpedig a huszadikat. Húsz évvel ezelőtt egy pályázatot hirdetett meg a Móra kiadó. A hat díjnyertes kéziratból szerkesztettük meg az első hat Bölcs Bagoly kötetet.
Bölcs Bagoly, az ünnepelt, most Pallasz Athéné tudós madaraként lép elénk, s bemutatja bagolyvárát, a híres debreceni kollégiumot, sárga falaival, egykori zömök tornyával, amelyben kis harang szól. A vaspántos tölgyfa kapuban dolmányos őr strázsál, öles dárdával, zöld színű, sárga szegélyű köpenyét lengeti a szél. Tógás diák ő, annak a nehéz, de érdekes diákéletnek egyik őre, amely odabent a falak között kivirágzott, és annyi neves embert adott a hazának.
Kiss Tamás költő maga is debreceni kollégista volt, akár Móricz Zsigmond vagy Csokonai Vitéz Mihály. Ő kalauzolja most az új és régi Bölcs Bagoly olvasókat a múltba, a nagybotos, kisbotos diákok, Debrecen önkéntes tűzoltói közé.
A könyvet Gyulai Liviusz korabeli rajzok, metszetek alapján készült szép rajzai illusztrálják. A könyv fedelén a debreceni református kollégium tógátusainak öltözéke látható 1774-ben. A könyv hátán: diákegyenruha 1803 után.

Írta: Kiss Tamás
Illusztrálta: Gyulai Liviusz







www.retrojatekmuzeum.hu

retro okoskönyvek
Bölcs Bagoly könyvek




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése